Kuchnia – Fuego, carne, asado

Przeciętny Argentyńczyk zjada 4 posiłki dziennie –dwa z nich to słodycze (śniadanie zawsze słodkie: kawa i ciastka, dużo ciastek) a dwa mięsne (przynajmniej 1x wołowina). Warzyw raczej się nie jada (chyba, że uznamy za warzywo zboże w mące na ciastka). Owoców mało.

Mieszkańcy2Ogień, mięso, spotkanie. Te trzy słowa mogą być motywem przewodnim waszego pobytu w Argentynie. Czy to spacerując po Buenos Aires czy przemierzając bezkresną Patagonię, istnieje duża szansa, że będzie oplatał was dym znad argentyńskich parrilli. To kolejne słowo klucz. Parilla ma dwa znaczenia: pierwsze określające typową argentyńską restaurację czyli lokal typu steakhouse. Drugie znaczenie to ruszt, jako urządzenie do przygotowywania steków albo lepiej zestawu mięs tzw. parrillad. Zamiast rusztu można też użyć otwartego paleniska. Jeśli ogień jest otwarty, to mięso nadziewa się na żelazny krzyż i wbija się w ziemię, obok żaru, a nie nad nim. Tą metodą asado piecze się znacznie dłużej. Mówiąc o grillowaniu dochodzimy do spotkania. Asado można opisać jako wydarzenie społeczne, biesiadę przy grillu w gronie rodziny czy przyjaciół. W Argentynie, tradycyjnie, asado przygotowują mężczyźni, a najczęstszym mięsem nad którym pracują, są wołowe steki.

Z Argentyny nie można wyjechać bez spróbowania jej steków. Nie jest to jednak takie łatwe. W restauracjach z parilla, czyli specjalnym grillem, wybór mięs przyprawia o zawrót głowy. Większość nazw, nawet przetłumaczona na angielski, nic przeciętnemu degustatorowi nie powie.

  • Vacio = Flank Steak = Łata wołowa

Stek z łaty, najbardziej płaski, o owalnym kształcie, twardszy niż antrykot, czy polędwica. Można go także rozpoznać po delikatnych nacięciach na wierzchu, jeden z ulubionych steków Argentyńczyków. Przy okazji warto wspomnieć inny ala stekowy specjał z tej samej części wołowiny – matambre. Jest on najczęściej przygotowywany z dodatkami: serem, jajkami, pomidorami, czy innymi warzywami

  • Bife de Costilla = T-Bone = Stek z kością

T-bone to stek z kością w kształcie litery T. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy wołowej, a po drugiej stronie kawałek rostbefu. Należy przygotować się na spory kawałek mięsiwa.

  • Ojo de Bife = Rib Eye steak = Antrykot

Ribeye Steak to kawałek antrykotu z górnej części żeber. Stek jest bardzo intensywny w smaku, dzięki przerośniętej tłuszczem strukturze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a duża liczba nitek tłuszczu (marmuktowatość) przyprawia fanów steków o drżenie serca i gwarantuje przyjemność jedzenia.

  • Bife de Chorizo = Sirloin = Rostbef

Bife de chorizo (nie mylić z pikantną kiełbaską chorizo) to kawałek wykrawany z rostbefu. Stek ten jest nieco bardziej intensywny w smaku od polędwicy. Charakteryzuje się delikatnym marmurkowaniem. Gdy dobrze widać niteczki tłuszczu możemy być pewni, że mięso będzie najlepsze.

  • Bife de Lomo = Tenderloin = Filet Mignon

Najszlachetniejszy i najcenniejszy stek w zestawieniu. Porcja mięsa wołowego wycięta z polędwicy, przekrojona w poprzek włókien i bez kości. Jest to najdelikatniejszy stek jaki można wybraćKuchnia

Parillado – firmowa argentyńska potrawa. Mięsna mieszanka z rusztu. Obejmuje od achurras (podroby) po kiełbaski (chorizo), vacio (boczny kawałek wołowiny), costillas (żeberka). Często wcześniej marynowane w zalewie czosnkowej – chimichuri lub salsa criolla (oliwa z drobno pokrojonymi kawałkami pomidora, papryki i cebuli). Parillado może zawierać mięso wołowe, drobiowe, wieprzowe i pieczoną paprykę.

Większość Argent. Gustuje w wołowinie bien cocido, niektórzy wolą punto – średnio wysmażoną, lub jugoso.-krwistą

Asado. Jeśli będziecie mieli szczęście otrzymać od znajomych Argentyńczyków zaproszenie na asado, imprezę grillową na świeżym powietrzu, warto skorzystać. To również ciekawe doświadczenie kulturowe. Przyrządzanie grilla podniesiono tu bowiem do rangi prawdziwej sztuki.

 

Wpływy kuchnia włoskiejlasgna, ravioli, risotto. Naquis – kluski ziemniaczane pizza, hiszpańskiej tortille czy francuskiej bagietki.

Street food

  • Choripan – grillowane chorizzo wtłoczone w chrupką bułeczkę z sosem chimichuri.
  • Milanesa – kotlet panierowany smażony w bułce.
  • Pastel de papa – zapiekanka ziemniaczana
  • Empanadas

Popularny przysmak w Argentynie i Chile. Smażone na oleju, pieczone na blasze. Nadziewane mięsem, serem, warzywami.


|

 

Panaderia

Prawdziwą instytucją jest w Argentynie panaderia, czyli piekarnia, którą spotkacie prawie na każdym rogu. Oprócz pieczywa sprzedawane są tam robione na miejscu ciastka, czyli facturas. Wybór jest ogromny – od małych słodkich drożdżówek, przez medialunas, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, po zwyczajne, drobne, kruche ciasteczka. Najczęściej kupujesz je, gdy są jeszcze ciepłe. Mają wzięcie, szczególnie w porze śniadania, ponieważ w tym kraju na śniadanie jada się (niestety) wyłącznie ciastka. Liczne piekarnie otwarte są na okrągło, przez 24

Owoce morza

  • Gambas al ajillo – krewetki z czosnkiem.
  • Rabas – dzwonka mątwy
  • Merlusa – Morszczuk – najlepsza z ryb morskich
  • Centolla – krab królewski. Uważany za najwyśmienitszego skorupiaka.
  • Trucha –pstrąg.

 

Comida criolla „miejscowe jadło”

  • Puchero – mieszanka gotowanej wołowiny, bekonu, ziemniaków i warzyw.
  • Carbonada – to puchero z kolbami kukurydzy.
  • Locro – różne mięsa duszone z kukurydzą, kminkiem, papryką i piekącym pieprzem.
  • Tamale – mięso i warzywa zawinięte w liście bananowca lub kukurydzy
  • sos Guacamole – z avokado podawany do chipsów